De Belgische vereniging van fabrikanten, formuleerders en verdelers van biociden voor industrieelberoeps- en/of privé-gebruik.

04.04.2020
biociden-in-tijden-van-corona-1

Biociden in tijden van corona #1

Verschillende leden van Bioplus-Probois brengen biociden op de markt die in tijden van het coronavirus COVID-19 van levensbelang zijn! Zo zijn er de ontsmettende handgels en de producten om oppervlakten mee te ontsmetten. Het is mogelijk om een noodprocedure aan te vragen om zulke biociden versneld op de markt te brengen.

Het op de markt brengen van zulke biociden is gereglementeerd door de Europese regelgeving (BPR) en het Belgische Koninklijk Besluit van 04/04/2019.

Ethanol bijvoorbeeld is een werkzame stof die op dit moment op Europees niveau wordt geëvalueerd en tijdens deze overgangsperiode vallen biociden die ethanol bevatten onder de nationale wetgeving. Firma’s die ontsmettende producten op de markt willen brengen, zoals handgels, moeten nu dus de nationale registratieprocedure volgen en een registratiedossier bij de Belgische autoriteiten indienen. Je vindt de registratieprocedure bij de FOD Volksgezondheid. Normaal duurt het ongeveer 40 dagen vooraleer een registratie voor een biocide wordt bekomen.

In deze moeilijke tijden waarbij snel moet gehandeld worden tegen het coronavirus, is het echter mogelijk om van deze normale registratieprocedure af te wijken door een noodprocedure aan te vragen.

Artikel 55 van het BPR staat een afwijking van de normale registratieprocedure toe. Deze noodprocedure maakt het mogelijk om een tijdelijke registratie te verkrijgen en is momenteel geldig voor 2 productcategorieën: alcoholische handgels (PT1) en ontsmettingsmiddelen voor oppervlakken (PT2).

Na controle van de ontvankelijkheid van het dossier en na een onderzoek verlenen de autoriteiten een tijdelijke registratie voor het op de markt brengen van het product en het gebruik ervan, voor een periode van maximaal 180 dagen. Deze tijdelijke registratie is gratis. Tegelijkertijd zal de aanvrager echter worden gevraagd om zo snel mogelijk een aanvraag in te dienen om een regelmatige registratie voor zijn product te verkrijgen (de normale registratieprocedure).

De Dienst Biociden van de FOD Volksgezondheid doet momenteel alles wat ze kan om een snel antwoord te geven, zodat onze bedrijven mee kunnen werken aan de vertraging van de verspreiding van het coronavirus!

In de strijd tegen het coronavirus is het van levensbelang om werknemers en ook klanten te beschermen. DETIC heeft een lijst samengesteld van bedrijven die in staat zijn u oppervlaktedesinfecteermiddelen (PT2 VIRUCIDE) te leveren. Deze bedrijven beschikken over de verplichte (vaste of tijdelijke) toelatingen om hun producten in België op de markt te brengen, waardoor de kwaliteit van de virusdodende werking gewaarborgd is.”

Om bij te dragen aan de strijd tegen de verspreiding van het virus, is het cruciaal om over de nodige hoeveelheden kwaliteitsproducten te beschikken. Het is ook belangrijk dat eindgebruikers toegang hebben tot deze producten. Om aan de dringende vraag van bedrijven tegemoet te komen, is DETIC van plan een nieuwe webpagina uit te rollen (naast de pagina die toegewijd is aan hydroalcoholische gels), waar alle bij DETIC aangesloten bedrijven kunnen laten weten of zij in staat zijn product te leveren voor desinfectie van opervlakken (PT2- virucide), in welke conditionering ook. Gelet op de dramatische toestand zullen ook bedrijven die niet bij DETIC aangesloten zijn, op verzoek vermeld worden. Om deze lijst zo snel mogelijk samen te stellen en online te krijgen, vragen wij u, als u inderdaad capaciteit hebt om producten voor desinfectie van oppervlakken (PT2-virucide) te leveren, die vallen onder een al dan niet tijdelijke vergunning voor het in de handel brengen, verleend door de bevoegde autoriteit voor biociden (kwaliteitsgarantie), ons de volgende informatie door te sturen:

  • naam en adres van uw bedrijf
  • het e-mailadres van een contactpersoon
  • een telefoonnummer
  • en, facultatief, het soort conditionering
  • naar dit adres

Deze lijst zal overgemaakt worden aan alle industriële sectoren die mogelijk vragende partij zijn (voedingsindustrie, massadistributie, chemische industrie, enz.).

Terug
10.05.2023
gesloten-circuit

Gesloten Circuit

Geen jaarlijkse bevestiging meer voor professionele gebruikers.
30.03.2023
welk-bedrijf-ga-jij-bezoeken-ontdekkingsweekend-chemie-en-life-sciences-op-13-en-14-mei

Welk bedrijf ga jij bezoeken?

Kom op 13 en 14 mei naar het ontdekkingsweekend van de chemie & life sciences.
10.03.2023
enquete-over-het-gebruik-van-ontsmettingsmiddelen-belgen-gebruiken-ze-vaak-verkeerd

Enquête over het gebruik van ontsmettingsmiddelen: Belgen gebruiken ze vaak verkeerd

Gebruikers vinden het etiket van biociden vaak moeilijk leesbaar en zijn niet goed op de hoogte van de gebruiksaanwijzingen.
10.11.2022
6000-kinderen-slachtoffer-van-incident-met-chemische-producten

6.000 kinderen slachtoffer van incident met chemische producten

De FOD Volksgezondheid ontwikkelde daarom in samenwerking met Uitgeverij Averbode en het Antigifcentrum lespakketten voor het lager onderwijs.
21.10.2022
de-fod-volksgezondheid-publiceert-jaarlijks-algemene-gegevens-over-de-belgische-biocidenmarkt

Het interactieve jaarverslag van de Belgische biocidenmarkt

Vanaf dit jaar is er een nieuwe, gebruiksvriendelijke tool om de gegevens over de biocidenmarkt in detail te bekijken. De impact van de coronapandemie op de markt heeft zich vertaald in hogere aangegeven hoeveelheden biociden.
08.07.2022
biociden-en-gezondheid-uw-mening-telt

Biociden en gezondheid: uw mening telt!

FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu organiseert een openbare raadpleging over het ontwerp van het federaal reductieplan voor biociden.
20.05.2022
de-fod-volksgezondheid-lanceert-een-nieuwe-website-voor-de-fabrikanten-verkopers-en-professionele-gebruikers-van-biociden

De FOD Volksgezondheid lanceert een nieuwe website voor de fabrikanten, verkopers en professionele gebruikers van biociden

Biocide.be
23.02.2022
correct-gebruik-van-ontsmettingsmiddelen-om-resistentie-te-voorkomen

Correct gebruik van ontsmettingsmiddelen om resistentie te voorkomen

Een recente studie in opdracht van de FOD Volksgezondheid brengt de stijgende resistentie van bacteriën tegen bepaalde ontsmettingsmiddelen of biociden onder de aandacht. Als de resistentie stijgt, werken de ontsmettingsmiddelen minder goed. Daarom is het belangrijk om strikt de gebruiksrichtlijnen op te volgen en enkel desinfecterende middelen te gebruiken wanneer dit noodzakelijk is.
04.02.2022
essenscia-lanceert-vijfde-editie-innovation-award-de-belangrijkste-prijs-voor-industriele-innovatie-in-belgie

essenscia lanceert vijfde editie Innovation Award

Voor de vijfde keer organiseert essenscia haar Innovation Award. Het gaat om de belangrijkste prijs voor industriële innovatie in ons land.
13.01.2021
homologatie-van-houtbeschermingsproducten

De procedure van homologatie

De procedure volgens dewelke een houtbeschermingsproduct een toegang tot de markt verwerft, bestaat uit drie opeenvolgende stappen.
01.12.2020
campagne-biociden-gebruik-ze-doordacht

Campagne ‘Biociden? Gebruik ze doordacht!’

FOD Volksgezondheid informeert over veilig gebruik van bestrijdingsmiddelen
26.10.2020
biociden-in-tijden-van-corona-3

Biociden in tijden van corona #3

Door de coronacrisis hebben we meer dan ooit chemische huishoudproducten in huis, daardoor is ook het aantal ongevallen de laatste maanden fors gestegen.
16.10.2020
hervorming-europese-chemiewetgeving-moet-steunen-op-wetenschappelijke-data-en-strenge-controle-op-ingevoerde-producten

Hervorming Europese chemiewetgeving

Als onderdeel van de Europese Green Deal wil Europa zijn wetgevend kader over chemische stoffen en producten beter afstemmen op het hergebruik van materialen in een circulaire economie.
01.10.2020
biociden-in-tijden-van-corona-2

Biociden in tijden van corona #2

Het aantal biociden die illegaal op de markt aangeboden worden is dramatisch toegenomen sinds de aankondiging van de versoepeling van de coronamaatregelen. Bioplus-Probois vindt het belangrijk mee te werken aan correcte informatieverspreiding.
15.06.2020
raad-van-state-annuleert-waals-gebruiksverbod-op-neonicotinoiden

Raad van State annuleert Waals gebruiksverbod op neonicotinoïden

Een Gewest moet de federale en Europese regels respecteren, die ze trouwens zelf mee heeft goedgekeurd.
05.11.2019

Biocidal Products Regulation Symposium

Deskundigen van overheden, de Europese Commissie, het bedrijfsleven en dienstverleners leveren de nodige inzichten in de Europese Biocidenverordening.
12.09.2019
persbericht-mezenonderzoek-toont-belang-van-goede-landbouwpraktijken

Persbericht: Mezenonderzoek toont belang van goede landbouwpraktijken

VELT concludeert dat de aanwezigheid van pesticiden in de mezenjongen hun dood niet kan verklaren.
28.02.2019
100-jaar-essenscia-een-eeuw-innovaties-in-de-chemie-en-farma-in-belgie

100 jaar essenscia: een eeuw innovaties in de chemie en farma in België

Sectorfederatie viert 100ste verjaardag in aanwezigheid van Zijne Majesteit Koning Filip.
01.12.2018
europese-commissie-op-bezoek-bij-federale-dienst-biociden

Europese Commissie op bezoek bij federale dienst Biociden

Ze brachten een bezoek aan de Belgische overheidsdienst die instaat voor het afleveren van toelatingen van biociden voor de Belgische markt.
29.06.2018
verplichte-registratie-voor-verkopers-en-gebruikers-van-biociden

Verplichte registratie voor verkopers en gebruikers van biociden

Via de nieuwe wetgeving wil de FOD een overzicht krijgen van de verkoop en aankoop van deze biociden in België.
26.04.2018
rencontres-filiere-bois--de-houtindustrie-40-tijd-voor-de-het-digitale-tijdperk

Rencontres Filière Bois : De houtindustrie 4.0: Tijd voor de het digitale tijdperk

De digitale revolutie beroert de gemoederen.
24.04.2018
bioplus-probois-informeert

Bioplus-Probois informeert

Bob, 20 jaar, stelde deze vraag: Wat is het beste ontsmettingsmiddel voor het huishouden?
17.10.2017
bioplus-probois-op-arches-6th-biocidal-products-regulation-symposium-in-brussel

Bioplus-Probois op ARCHE’s “6th Biocidal Products Regulation Symposium” in Brussel

ARCHE Consulting heeft expertise in chemische regelgeving en is een groeiende speler in de sector van de biociden.
16.10.2017
chemie-en-life-sciences-wijst-de-weg-naar-een-circulaire-economie

Chemie en life sciences wijst de weg naar een circulaire economie

Zo luidt de centrale boodschap in het vijfde duurzaamheidsrapport dat sectorfederatie essenscia heeft voorgesteld.
01.07.2017
tekengevaar

Tekengevaar

Ze verschuilen zich het liefst in bossen en velden met hoge begroeiing en hun beten zijn niet zonder gevaar. Zo kunnen de beestjes de ziekte van Lyme of anaplasmose veroorzaken.
01.06.2017
zika-virus-rukt-op-in-latijns-amerika

Zika-virus rukt op in Latijns-Amerika

WHO verwacht dat het virus vrijwel overal op het Amerikaanse continent zal opduiken. Een oplossing is voorlopig niet voorhanden.
01.03.2017
biociden-levensnoodzakelijk-in-de-strijd-tegen-ebola-29

Biociden levensnoodzakelijk in de strijd tegen Ebola

Hygiëne­maatregelen en de inzet van effectieve biociden zijn van kritisch belang om uitbreiding van het virus tegen te gaan.
12.12.2015
biociden-levensnoodzakelijk-in-de-strijd-tegen-ebola

Biociden helpen Ebola te verslaan

Hygiëne maatregelen en de inzet van effectieve biociden is dan ook van kritisch belang om de strijd tegen deze ziekte te overwinnen.
01.01.2013
nieuwe-clp-classificatie

Nieuwe CLP classificatie

De bekende symbolen met een oranje achtergrond worden vervangen door negen pictogrammen die in heel Europa en in zeer veel andere landen over de hele wereld uniform zullen zijn.
Wie houdt nu niet van cookies