
Campagne ‘Biociden? Gebruik ze doordacht!’
De FOD Volksgezondheid lanceert een campagne over veilig gebruik van biociden voor professionele gebruikers en verkopers. Met de campagne ‘Biociden? Ik gebruik ze doordacht!’ reikt de FOD praktijkgerichte folders, infofiches en getuigenissen aan om het veilig te houden op de werkvloer. Biociden – zoals ontsmettingsmiddelen of rattengif – kunnen bij verkeerd gebruik schadelijk zijn voor de gezondheid.
Biociden zijn niet onschuldig
Biociden zijn een soort van pesticiden, net als gewasbeschermingsmiddelen. Ze worden gebruikt om ongewenste organismen af te schrikken, onschadelijk te maken of te vernietigen. Voorbeelden zijn insecticiden, muizen- en rattengif en schimmeldodende producten. Ook desinfectiemiddelen, die sinds de uitbraak van het nieuwe coronavirus overal ingezet worden, zijn biociden.
Biociden zijn doeltreffend in het bestrijden van ongewenste organismen, maar ze kunnen ook een risico vormen voor de gezondheid. Als het risico groot is, behoren biociden tot het gesloten circuit. Ze zijn dan hoofdzakelijk voorbestemd voor professionele gebruikers. Het is belangrijk om biociden op een correcte manier te gebruiken en dat werknemers zich goed beschermen.
Hou het veilig
Met de campagne ‘Biociden? Ik gebruik ze doordacht!’ wil de FOD Volksgezondheid verkopers en gebruikers zeer gericht informeren over een veilig gebruik van biociden, de risico’s die eraan verbonden zijn en de registratieplicht voor biociden met een hoog gezondheidsrisico. Biociden zijn nuttig, maar je moet ze voorzichtig en met kennis van zaken gebruiken. Voor je eigen gezondheid, die van je collega’s en klanten én voor het milieu. Daarom lanceert de FOD deze campagne, die het resultaat is van een mooie samenwerking tussen de overheidsdienst en de verschillende professionele federaties.
De campagne geeft allerhande belangrijke richtlijnen mee, zoals “Hoe waak je er als bedrijf over dat je werknemers biociden veilig gebruiken? Hoe informeer je als verkoper je klanten?”. Daarnaast geeft de FOD mee hoe verkopers en professionele gebruikers zich in enkele stappen correct kunnen registreren.
Communicatiepakket op maat
Op de website biocide.be vinden zowel de professionele gebruiker als de verkoper een folder, met gerichte informatie en praktische tips. Omdat biociden heel breed gebruikt worden, binnen heel wat sectoren en in zeer diverse toepassingen, is er voor een aantal sectoren een communicatiepakket op maat uitgewerkt, met voorbeelden uit de praktijk. Het gaat om de schoonmaaksector, de textielsector, de pluimveesector, slachthuizen en de houtverduurzaming.
In de campagne vertellen échte werknemers hun verhaal, in hun vertrouwde werkomgeving. Een herkenbaar verhaal dat andere gebruikers inspireert om doordacht om te gaan met biociden.
Terug
De procedure van homologatie
De procedure volgens dewelke een houtbeschermingsproduct een toegang tot de markt verwerft, bestaat uit drie opeenvolgende stappen.
Biociden in tijden van corona #3
Door de coronacrisis hebben we meer dan ooit chemische huishoudproducten in huis, daardoor is ook het aantal ongevallen de laatste maanden fors gestegen.
Hervorming Europese chemiewetgeving
Als onderdeel van de Europese Green Deal wil Europa zijn wetgevend kader over chemische stoffen en producten beter afstemmen op het hergebruik van materialen in een circulaire economie.
Biociden in tijden van corona #2
Het aantal biociden die illegaal op de markt aangeboden worden is dramatisch toegenomen sinds de aankondiging van de versoepeling van de coronamaatregelen. Bioplus-Probois vindt het belangrijk mee te werken aan correcte informatieverspreiding.
Raad van State annuleert Waals gebruiksverbod op neonicotinoïden
Een Gewest moet de federale en Europese regels respecteren, die ze trouwens zelf mee heeft goedgekeurd.