
Homologatie van houtbeschermingsproducten
De procedure volgens dewelke een houtbeschermingsproduct een toegang tot de markt verwerft, bestaat uit drie opeenvolgende stappen die elk betrekking hebben op een essentieel aspect:
De Verkoopstoelating
Deze toelating is wettelijk vereist om in België een houtbeschermingsproduct op de markt te brengen. Aanvragen hiervoor moeten gericht worden aan: Federale overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.
De Homologatie van het produkt door de Belgische Vereniging voor de Houtbescherming (BVHB)
Een homologatie wordt afgeleverd aan een houtbeschermingsmiddel dat toegelaten is tot de verkoop en in zoverre het beantwoordt aan de vereisten die gesteld worden in het document dat de toepassing geeft in België van de Europese norm NBN EN 599-1, voor de beschouwde gebruiksklassen en toepassingswijzen.
Het homologatiecertifikaat van een product specificeert de minimale hoeveelheid nodig opdat het product doeltreffend zou zijn, afgeleid uit resultaten van uitgevoerde biologische proeven (kritische waarde genoemd) en dit voor elk van de risicoklassen waarbinnen het product gebruikt mag worden.
De homologatie-aanvraag is slechts ontvankelijk indien al aangevat werd met de procedure voor het verlenen van een Verkoopstoelating.
Technische goedkeuring van het procédé
De Technische Goedkeuring beschrijft de industriële toepassing van een gehomologeerd product in functie van de gebruiksklassen, de kritische waarde zoals bepaalt in de homologatie en verschillende parameters zoals de gebruikte houtsoort, de vorm en afmeting van de elementen, het voorziene gebruik en de voorwaarden voor toepassing.
De Technische Goedkeuring is onontbeerlijk om toegang te bekomen tot de markt van de openbare aanbestedingen en het gros van de markt van de particuliere bouw.
De aanvraag voor een Technische Goedkeuring is slechts ontvankelijk indien reeds aangevat werd met de procedure voor homologatie.
Wij, van de Belgische Vereniging voor de Houtbescherming (BVHB) verwijzen hiervoor graag naar de Belgische Unie voor de technische Goedkeuring in de Bouw (BUtgb).

Campagne ‘Biociden? Gebruik ze doordacht!’
FOD Volksgezondheid informeert over veilig gebruik van bestrijdingsmiddelen
Biociden in tijden van corona #3
Door de coronacrisis hebben we meer dan ooit chemische huishoudproducten in huis, daardoor is ook het aantal ongevallen de laatste maanden fors gestegen.
Hervorming Europese chemiewetgeving
Als onderdeel van de Europese Green Deal wil Europa zijn wetgevend kader over chemische stoffen en producten beter afstemmen op het hergebruik van materialen in een circulaire economie.
Biociden in tijden van corona #2
Het aantal biociden die illegaal op de markt aangeboden worden is dramatisch toegenomen sinds de aankondiging van de versoepeling van de coronamaatregelen. Bioplus-Probois vindt het belangrijk mee te werken aan correcte informatieverspreiding.
Raad van State annuleert Waals gebruiksverbod op neonicotinoïden
Een Gewest moet de federale en Europese regels respecteren, die ze trouwens zelf mee heeft goedgekeurd.