
Homologatie van houtbeschermingsproducten
De procedure die een houtbeschermingsproduct een toegang tot de markt geeft, bestaat uit drie opeenvolgende stappen:
De Verkoopstoelating
Deze toelating is wettelijk vereist om in België een houtbeschermingsproduct op de markt te brengen. Aanvragen hiervoor moeten gericht worden aan: Federale overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.
De Homologatie van het product door de Belgische Vereniging voor de Houtbescherming (BVHB)
Een homologatie wordt afgeleverd aan een houtbeschermingsmiddel dat toegelaten is tot de verkoop en in zoverre het beantwoordt aan de vereisten die gesteld worden in het document dat de toepassing geeft in België van de Europese norm NBN EN 599-1, voor de beschouwde gebruiksklassen en toepassingswijzen.
Het homologatiecertifikaat van een product specificeert de minimale hoeveelheid nodig opdat het product doeltreffend zou zijn, afgeleid uit resultaten van uitgevoerde biologische proeven (kritische waarde genoemd) en dit voor elk van de risicoklassen waarbinnen het product gebruikt mag worden.
De homologatie-aanvraag is slechts ontvankelijk indien al aangevat werd met de procedure voor het verlenen van een Verkoopstoelating.
Technische goedkeuring van het procédé
De Technische Goedkeuring beschrijft de industriële toepassing van een gehomologeerd product in functie van de gebruiksklassen, de kritische waarde zoals bepaalt in de homologatie en verschillende parameters zoals de gebruikte houtsoort, de vorm en afmeting van de elementen, het voorziene gebruik en de voorwaarden voor toepassing.
De Technische Goedkeuring is onontbeerlijk om toegang te bekomen tot de markt van de openbare aanbestedingen en het gros van de markt van de particuliere bouw.
De aanvraag voor een Technische Goedkeuring is slechts ontvankelijk indien reeds aangevat werd met de procedure voor homologatie.
Wij, van de Belgische Vereniging voor de Houtbescherming (BVHB) verwijzen hiervoor graag naar de Belgische Unie voor de technische Goedkeuring in de Bouw (BUtgb).

Enquête over het gebruik van ontsmettingsmiddelen: Belgen gebruiken ze vaak verkeerd
Gebruikers vinden het etiket van biociden vaak moeilijk leesbaar en zijn niet goed op de hoogte van de gebruiksaanwijzingen.
6.000 kinderen slachtoffer van incident met chemische producten
De FOD Volksgezondheid ontwikkelde daarom in samenwerking met Uitgeverij Averbode en het Antigifcentrum lespakketten voor het lager onderwijs.
Het interactieve jaarverslag van de Belgische biocidenmarkt
Vanaf dit jaar is er een nieuwe, gebruiksvriendelijke tool om de gegevens over de biocidenmarkt in detail te bekijken. De impact van de coronapandemie op de markt heeft zich vertaald in hogere aangegeven hoeveelheden biociden.
Biociden en gezondheid: uw mening telt!
FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu organiseert een openbare raadpleging over het ontwerp van het federaal reductieplan voor biociden.
De FOD Volksgezondheid lanceert een nieuwe website voor de fabrikanten, verkopers en professionele gebruikers van biociden
Biocide.be