
6.000 kinderen slachtoffer van incident met chemische producten
Het Antigifcentrum noteerde vorig jaar ruim 12.000 ongevallen met chemische producten, vooral huishoudproducten. Dat zijn er meer dan 30 per dag. De FOD Volksgezondheid ontwikkelde daarom in samenwerking met Uitgeverij Averbode en het Antigifcentrum lespakketten voor het lager onderwijs.
Lezen voor gebruik. Met deze slogan willen het Antigifcentrum en de FOD Volksgezondheid iedereen bewust maken van de risico’s van chemische producten en aansporen steeds eerst het etiket op de verpakking goed te lezen. Op lezenvoorgebruik.be staan een reeks animatievideo’s, theatervoorstellingen, kleurplaten en een podcast. Je vindt er ook verschillende games om de gevaarsymbolen onder de knie te krijgen. Iedereen kan gratis een folder bestellen met praktische tips over hoe je ongevallen kan vermijden, een overzicht van de gevaarsymbolen en hun betekenis en concrete voorzorgen per product.
Ook Belplant, BELFertil en Bioplus-Probois vinden het essentieel om het etiket op verpakkingen van producten goed te lezen!
Terug
Enquête over het gebruik van ontsmettingsmiddelen: Belgen gebruiken ze vaak verkeerd
Gebruikers vinden het etiket van biociden vaak moeilijk leesbaar en zijn niet goed op de hoogte van de gebruiksaanwijzingen.
Het interactieve jaarverslag van de Belgische biocidenmarkt
Vanaf dit jaar is er een nieuwe, gebruiksvriendelijke tool om de gegevens over de biocidenmarkt in detail te bekijken. De impact van de coronapandemie op de markt heeft zich vertaald in hogere aangegeven hoeveelheden biociden.
Biociden en gezondheid: uw mening telt!
FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu organiseert een openbare raadpleging over het ontwerp van het federaal reductieplan voor biociden.
De FOD Volksgezondheid lanceert een nieuwe website voor de fabrikanten, verkopers en professionele gebruikers van biociden
Biocide.be
Correct gebruik van ontsmettingsmiddelen om resistentie te voorkomen
Een recente studie in opdracht van de FOD Volksgezondheid brengt de stijgende resistentie van bacteriën tegen bepaalde ontsmettingsmiddelen of biociden onder de aandacht. Als de resistentie stijgt, werken de ontsmettingsmiddelen minder goed. Daarom is het belangrijk om strikt de gebruiksrichtlijnen op te volgen en enkel desinfecterende middelen te gebruiken wanneer dit noodzakelijk is.