26.10.2020
biociden-in-tijden-van-corona-3

Biociden in tijden van corona #3

Door de coronacrisis hebben we meer dan ooit chemische huishoudproducten zoals schoonmaak- en ontsmettingsmiddelen in huis. Daardoor is ook het aantal ongevallen de laatste maanden fors gestegen.

De FOD Volksgezondheid en het Antigifcentrum starten daarom de campagne “Lezen voor gebruik” om mensen aan te zetten altijd eerst het etiket te lezen, hen bewust te maken van de risico’s en tips te geven over hoe chemische producten veilig te gebruiken.

Via radiospots en een (sociale) mediacampagne willen de FOD Volksgezondheid en het Antigifcentrum tonen hoe je ongevallen met chemische producten kan vermijden. Op lezenvoorgebruik.be staan voorzorgsmaatregelen, de gevaarsymbolen en hun betekenis en een reeks animatiefilmpjes die herkenbare thuissituaties in beeld brengen. De brochure LEZEN VOOR GEBRUIK staat vol praktische tips over hoe ongevallen te vermijden! Bestellen via 02 524 97 97 of info@health.fgov.be.

Gemiddeld zijn er sinds maart 2020:

  • 5x meer ongevallen met handgels (in totaal 1003 oproepen)
  • 3x meer ongevallen met andere ontsmettingsmiddelen (in totaal 565 oproepen)
  • 2x meer ongevallen met bleekwater (in totaal 1024 oproepen)
  • een kwart meer ongevallen met essentiële oliën (in totaal 595 oproepen)

Sinds de coronacrisis zijn alcoholhoudende handgels overal aanwezig. Door het hoge alcoholgehalte (>70%) kan zelfs een kleine inname al tot een ernstige vergiftiging leiden, zeker bij kinderen. Ook contact met de ogen moet je vermijden. Laat kinderen enkel onder toezicht van een volwassene alcoholgel gebruiken.

Deze drie eenvoudige tips helpen je veilig om te gaan met chemische huishoudproducten:

  • Bewaar chemische huishoudproducten steeds buiten het bereik van kinderen.
  • Sluit ze na elk gebruik onmiddellijk goed af.
  • En… lees altijd het etiket aandachtig voor gebruik!
Terug
nut-van-biociden

Nut van biociden

Ze helpen de kwaliteit van het drinkwater te garanderen, sanitaire voorzieningen te reinigen en materialen en operatiekwartieren in ziekenhuizen te ontsmetten.
campagne-biociden-gebruik-ze-doordacht

Campagne ‘Biociden? Gebruik ze doordacht!’

FOD Volksgezondheid informeert over veilig gebruik van bestrijdingsmiddelen
clp-lees-het-etiket

CLP — Lees het etiket

Om te weten wat de gevaren zijn bij welke producten werkt men met een systeem van pictogrammen en veiligheidszinnen die zichtbaar zijn op de etiketten van producten.
biociden-in-tijden-van-corona-2

Biociden in tijden van corona #2

Het aantal biociden die illegaal op de markt aangeboden worden is dramatisch toegenomen sinds de aankondiging van de versoepeling van de coronamaatregelen. Bioplus-Probois vindt het belangrijk mee te werken aan correcte informatieverspreiding.
biociden-in-tijden-van-corona-1

Biociden in tijden van corona #1

Een noodprocedure om biociden die in tijden van het coronavirus COVID-19 van levensbelang zijn versneld op de markt te brengen.
tekengevaar

Tekengevaar

Ze verschuilen zich het liefst in bossen en velden met hoge begroeiing en hun beten zijn niet zonder gevaar. Zo kunnen de beestjes de ziekte van Lyme of anaplasmose veroorzaken.
zika-virus-rukt-op-in-latijns-amerika

Zika-virus rukt op in Latijns-Amerika

WHO verwacht dat het virus vrijwel overal op het Amerikaanse continent zal opduiken. Een oplossing is voorlopig niet voorhanden.
biociden-levensnoodzakelijk-in-de-strijd-tegen-ebola-29

Biociden levensnoodzakelijk in de strijd tegen Ebola

Hygiëne­maatregelen en de inzet van effectieve biociden zijn van kritisch belang om uitbreiding van het virus tegen te gaan.
biociden-levensnoodzakelijk-in-de-strijd-tegen-ebola

Biociden helpen Ebola te verslaan

Hygiëne maatregelen en de inzet van effectieve biociden is dan ook van kritisch belang om de strijd tegen deze ziekte te overwinnen.
nieuwe-clp-classificatie

Nieuwe CLP classificatie

De bekende symbolen met een oranje achtergrond worden vervangen door negen pictogrammen die in heel Europa en in zeer veel andere landen over de hele wereld uniform zullen zijn.
Wie houdt nu niet van cookies