Nieuw koninklijk besluit voert maatregelen in bij verkoop en promotie van biociden
Wat zijn biociden?
Biociden in de handel zijn bijvoorbeeld ontsmettingsmiddelen, insecticiden of nog houtconserveringsmiddelen. Het zijn chemische stoffen die ingezet worden om ongewenste organismen af te weren, te neutraliseren of te elimineren. Het gebruik van biociden kan echter risico's inhouden voor de gezondheid en het milieu. De FOD Volksgezondheid streeft ernaar deze risico's te beperken door het stimuleren van verantwoord gebruik van deze producten.
Vanaf 2025: verduidelijking van de voorwaarden voor verkoop en gebruik van biociden
Het Koninklijk Besluit van 4 april 2019 vermeldt nu expliciet dat biociden een toelating moeten hebben in België om verkocht te mogen worden en dat hun gebruik strikt moet overeenkomen met de toelating. Zo mag een vervallen product niet meer verkocht of gebruikt worden, bijvoorbeeld.
Fabrikanten krijgen bijkomende informatieplichten over de einddatums voor verkoop en gebruik en correct afvalbeheer. Ook in de procedures voor het registreren van biociden werden enkele aanpassingen doorgevoerd.
Vanaf 2027: nieuwe regels voor reclame voor biociden
- Alle reclame moet de productnaam en het toelatingsnummer bevatten.
- Reclamespots moeten de volgende preventieboodschap bevatten: “Gebruik biociden veilig. Lees voor gebruik eerst het etiket en de productinformatie.“
- Reclame aan het brede publiek voor biociden met een gevarenscore van 4 of meer wordt verboden. De gevarenscore weerspiegelt de risico’s van een product op basis van zijn toxiciteit en impact op de gezondheid en het milieu.
Vanaf 2027: nieuwe regels voor etikettering van biociden
- De productnaam en het toelatingsnummer moeten duidelijk op de voorkant van het etiket staan, om het product gemakkelijker te kunnen identificeren.
- Zorgwekkende stoffen (gedefinieerd in artikel 3 van de Europese biocidenverordening ) in producten moeten op het etiket worden vermeld.
- De als gevaarlijk geklasseerde biociden hebben een volledig etiket in het Nederlands, Frans en Duits. Biociden die niet als gevaarlijk geclassificeerd zijn, moeten in het Nederlands, Frans en Duits geëtiketteerd worden. Voor Duits kan dat ook via een QR-code.