01.12.2020
campagne-biociden-gebruik-ze-doordacht

Campagne ‘Biociden? Gebruik ze doordacht!’

De FOD Volksgezondheid lanceert een campagne over veilig gebruik van biociden voor professionele gebruikers en verkopers.  Met de campagne ‘Biociden? Ik gebruik ze doordacht!’ reikt de FOD praktijkgerichte folders, infofiches en getuigenissen aan om het veilig te houden op de werkvloer. Biociden – zoals ontsmettingsmiddelen of rattengif – kunnen bij verkeerd gebruik schadelijk zijn voor de gezondheid.

Biociden zijn niet onschuldig

Biociden zijn een soort van pesticiden, net als gewasbeschermingsmiddelen. Ze worden gebruikt om ongewenste organismen af te schrikken, onschadelijk te maken of te vernietigen. Voorbeelden zijn insecticiden, muizen- en rattengif en schimmeldodende producten. Ook desinfectiemiddelen, die sinds de uitbraak van het nieuwe coronavirus overal ingezet worden, zijn biociden.

Biociden zijn doeltreffend in het bestrijden van ongewenste organismen, maar ze kunnen ook een risico vormen voor de gezondheid. Als het risico groot is, behoren biociden tot het gesloten circuit. Ze zijn dan hoofdzakelijk voorbestemd voor professionele gebruikers. Het is belangrijk om biociden op een correcte manier te gebruiken en dat werknemers zich goed beschermen.

Hou het veilig

Met de campagne ‘Biociden? Ik gebruik ze doordacht!’ wil de FOD Volksgezondheid verkopers en gebruikers zeer gericht informeren over een veilig gebruik van biociden, de risico’s die eraan verbonden zijn en de registratieplicht voor biociden met een hoog gezondheidsrisico. Biociden zijn nuttig, maar je moet ze voorzichtig en met kennis van zaken gebruiken. Voor je eigen gezondheid, die van je collega’s en klanten én voor het milieu. Daarom lanceert de FOD deze campagne, die het resultaat is van een mooie samenwerking tussen de overheidsdienst en de verschillende professionele federaties.

De campagne geeft allerhande belangrijke richtlijnen mee, zoals “Hoe waak je er als bedrijf over dat je werknemers biociden veilig gebruiken? Hoe informeer je als verkoper je klanten?”. Daarnaast geeft de FOD mee hoe verkopers en professionele gebruikers zich in enkele stappen correct kunnen registreren.

Communicatiepakket op maat

Op de website biocide.be vinden zowel de professionele gebruiker als de verkoper een folder, met gerichte informatie en praktische tips. Omdat biociden heel breed gebruikt worden, binnen heel wat sectoren en in zeer diverse toepassingen, is er voor een aantal sectoren een communicatiepakket op maat uitgewerkt, met voorbeelden uit de praktijk. Het gaat om de schoonmaaksector, de textielsector, de pluimveesector, slachthuizen en de houtverduurzaming.

In de campagne vertellen échte werknemers hun verhaal, in hun vertrouwde werkomgeving. Een herkenbaar verhaal dat andere gebruikers inspireert om doordacht om te gaan met biociden.

Terug
wat-zijn-biociden

Wat zijn biociden?

Biociden zijn producten die gebruikt worden om organismen te bestrijden die schadelijk zijn voor de gezondheid van mens en dier of om organismen te bestrijden die schade toebrengen aan allerlei producten.
indeling-van-biociden

Indeling van biociden

Men maakt een onderscheid tussen desinfecteermiddelen, conserveermiddelen, plaagbestrijdingsmiddelen en anderen.
productnorm

Productnorm

Producten met biocidale eigenschappen kunnen, afhankelijk van de beoogde toepassing en claim, onder verschillende wettelijke kaders vallen.
6000-kinderen-slachtoffer-van-incident-met-chemische-producten

6.000 kinderen slachtoffer van incident met chemische producten

De FOD Volksgezondheid ontwikkelde daarom in samenwerking met Uitgeverij Averbode en het Antigifcentrum lespakketten voor het lager onderwijs.
biociden-en-gezondheid-uw-mening-telt

Biociden en gezondheid: uw mening telt!

FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu organiseert een openbare raadpleging over het ontwerp van het federaal reductieplan voor biociden.
de-fod-volksgezondheid-lanceert-een-nieuwe-website-voor-de-fabrikanten-verkopers-en-professionele-gebruikers-van-biociden

De FOD Volksgezondheid lanceert een nieuwe website voor de fabrikanten, verkopers en professionele gebruikers van biociden

Biocide.be
clp-lees-het-etiket

CLP — Lees het etiket

Om te weten wat de gevaren zijn bij welke producten werkt men met een systeem van pictogrammen en veiligheidszinnen die zichtbaar zijn op de etiketten van producten.
biociden-in-tijden-van-corona-3

Biociden in tijden van corona #3

Door de coronacrisis hebben we meer dan ooit chemische huishoudproducten in huis, daardoor is ook het aantal ongevallen de laatste maanden fors gestegen.
biociden-in-tijden-van-corona-2

Biociden in tijden van corona #2

Het aantal biociden die illegaal op de markt aangeboden worden is dramatisch toegenomen sinds de aankondiging van de versoepeling van de coronamaatregelen. Bioplus-Probois vindt het belangrijk mee te werken aan correcte informatieverspreiding.
biociden-in-tijden-van-corona-1

Biociden in tijden van corona #1

Een noodprocedure om biociden die in tijden van het coronavirus COVID-19 van levensbelang zijn versneld op de markt te brengen.
persbericht-mezenonderzoek-toont-belang-van-goede-landbouwpraktijken

Persbericht: Mezenonderzoek toont belang van goede landbouwpraktijken

VELT concludeert dat de aanwezigheid van pesticiden in de mezenjongen hun dood niet kan verklaren.
tekengevaar

Tekengevaar

Ze verschuilen zich het liefst in bossen en velden met hoge begroeiing en hun beten zijn niet zonder gevaar. Zo kunnen de beestjes de ziekte van Lyme of anaplasmose veroorzaken.
zika-virus-rukt-op-in-latijns-amerika

Zika-virus rukt op in Latijns-Amerika

WHO verwacht dat het virus vrijwel overal op het Amerikaanse continent zal opduiken. Een oplossing is voorlopig niet voorhanden.
biociden-levensnoodzakelijk-in-de-strijd-tegen-ebola-29

Biociden levensnoodzakelijk in de strijd tegen Ebola

Hygiëne­maatregelen en de inzet van effectieve biociden zijn van kritisch belang om uitbreiding van het virus tegen te gaan.
biociden-levensnoodzakelijk-in-de-strijd-tegen-ebola

Biociden helpen Ebola te verslaan

Hygiëne maatregelen en de inzet van effectieve biociden is dan ook van kritisch belang om de strijd tegen deze ziekte te overwinnen.
nieuwe-clp-classificatie

Nieuwe CLP classificatie

De bekende symbolen met een oranje achtergrond worden vervangen door negen pictogrammen die in heel Europa en in zeer veel andere landen over de hele wereld uniform zullen zijn.
Wie houdt nu niet van cookies