22.02.2024
persbericht-europese-industrie-roept-met-antwerp-declaration-op-tot-industrial-deal-met-10-dringende-acties-om-de-internationale-concurrentiekracht-te-herstellen

Persbericht: Europese industrie roept met ‘Antwerp Declaration’ op tot Industrial Deal met 10 dringende acties om de internationale concurrentiekracht te herstellen

Tijdens een European Industry Summit bij BASF in Antwerpen hebben meer dan 70 internationale CEO’s uit bijna 20 industriesectoren de ‘Antwerp Declaration for a European Industrial Deal’ overhandigd aan Belgisch premier Alexander De Croo en Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Met deze verklaring van Antwerpen engageren de bedrijven zich voor een duurzame industriële transitie, maar vragen ze met urgentie om een ondersteunend industriebeleid dat de Europese industrie weer concurrentieel en aantrekkelijk voor investeringen maakt. De industrietop vond plaats onder auspiciën van het Belgisch voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie, in aanwezigheid van Vlaams minister-president Jan Jambon en Vlaams minister van Economie en Innovatie Jo Brouns.

Meer dan 70 internationale CEO’s verzamelden op de European Industry Summit met vertegenwoordigers van Europese industriefederaties (waaronder essenscia), vakbondsorganisaties en overheidsadministraties. Zij gingen er met Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en eerste minister Alexander De Croo in dialoog over de structurele handicaps en de verzwakte concurrentiepositie waarmee de industrie in Europa worstelt, te midden van een zorgwekkende economische situatie en ingrijpende geopolitieke verschuivingen.

De aanwezige energie-intensieve industriesectoren – chemie, energie, farma, kunst- en meststoffen, textiel, staal, metaal, zink, kalk, cement, keramiek, papier, glas, mijnbouw, industriële gassen en raffinaderijen – vertegenwoordigen samen liefst 7,8 miljoen jobs in Europa. Tijdens een rondetafelgesprek, mee georganiseerd door de Europese en Belgische chemiefederaties Cefic en essenscia, beklemtoonden de bedrijfsleiders de nood aan een strategisch industriebeleid dat ondernemingen een beleidskader biedt dat meer duidelijkheid, voorspelbaarheid en vertrouwen creëert.

De ‘Antwerp Declaration’ lijst daarvoor tien concrete acties op. Topprioriteit is de uitwerking van een Europese Industrial Deal als een van de voornaamste speerpunten op de strategische agenda van de volgende Europese Commissie. Cruciale kwesties zijn de aanpak van overregulering, de oprichting van een Europees transitiefonds voor investeringsprojecten in de energie-intensieve industrie en de overvloedige beschikbaarheid van competitieve koolstofarme energie via strategische partnerschappen en robuuste infrastructuur.

De verklaring van Antwerpen focust daarnaast op de ontwikkeling van duurzame technologieën, zoals chemische recyclage en de opvang van CO2 voor opslag of hergebruik, een verhoogde grondstoffenonafhankelijkheid, het stimuleren van innovatie en het aanwakkeren van de vraag naar duurzame producten. Voorts dient de Europese interne markt versterkt te worden en is er nood aan een nieuwe geest van wetgeving die investeringen niet afremt maar aantrekt en die meer coherentie in de beleidsuitvoering garandeert.

Martin Brudermüller, voorzitter Cefic en CEO BASF. "De basisindustrieën in Europa worstelen met ongeziene uitdagingen: de vraag daalt, kosten stijgen, investeringen stagneren en de productie is aanzienlijk teruggevallen wat de concurrentiepositie stevig ondermijnt. We willen de transformatie van onze bedrijven stimuleren, maar daarvoor hebben we dringend nood aan doortastende maatregelen die de juiste randvoorwaarden creëren om in Europa te investeren. De ‘Antwerp Declaration’ biedt daarvoor een plan van aanpak. Door van de Industrial Deal een strategische prioriteit te maken, kan de Europese Unie het pad effenen naar een veerkrachtig, concurrerend en duurzaam Europa. Het is de enige manier om de rest van de wereld te laten zien dat de Green Deal werkt."

Hans Casier, voorzitter essenscia en CEO INEOS Phenol en INEOS Nitriles: “Deze ‘Antwerp Declaration’ moet de basis leggen voor een industriële renaissance in Europa. We hebben een doelgericht industriebeleid nodig dat investeringen aantrekt en kwaliteitsvolle jobs en topexpertise hier houdt. Anders dreigt Europa voor heel wat essentiële goederen sterk afhankelijk te worden van andere regio’s, met alle gevolgen van dien. We zien nu al investeringen met bijhorende jobs verhuizen naar andere continenten. Ook de slaagkans van de Green Deal hangt af van het ambitieniveau van de Industrial Deal. De sector van de chemie en life sciences wil forse inspanningen blijven leveren op het vlak van milieu en klimaat, maar net daarom is er geen tijd te verliezen om op alle politieke niveaus een stimulerend industriebeleid uit te tekenen en uit te voeren.”

De European Industry Summit vond niet toevallig plaats bij BASF Antwerpen. Dat is het grootste chemieproductiecentrum van België, gelegen in de Antwerpse haven waar zich de grootste chemiecluster van Europa bevindt. Tijdens de bijeenkomst was er ook een specifieke sessie waar de industriesectoren in gesprek gingen met Enrico Letta, de voormalige Italiaanse premier die in opdracht van de Europese Raad een onafhankelijk rapport over de toekomst van de interne markt voorbereidt, en Jo Brouns, die als Vlaamse minister van Economie tijdelijk voorzitter is van de Europese raad van de ministers van industrie. Het Belgisch voorzitterschap zet het versterken van de concurrentiekracht van de industrie op deze manier bovenaan de politieke en maatschappelijke agenda.

Terug
23.05.2024
al-meer-dan-een-half-miljoen-belgen-hebben-de-video-over-het-belang-van-chemie-gezien

Al meer dan een half miljoen Belgen hebben de video over het belang van chemie gezien!

Amper twee weken na de lancering op verschillende social media-kanalen hebben al meer dan een half miljoen Belgen de video van essenscia opgemerkt over hoe onmisbaar chemie is in ons dagelijks leven.
21.12.2023
een-federaal-reductieplan-voor-veiligere-biociden

Een federaal reductieplan voor veiligere biociden

Het plan omvat verschillende acties zoals een verplichte opleiding voor professionele gebruikers en een campagne om mensen concrete tips te geven om deze producten veilig te gebruiken.
31.08.2023
goed-en-veilig-gebruik-van-producten-is-belangrijk

Goed en veilig gebruik van producten is belangrijk!

Lees steeds het etiket van een product, bewaar de producten op een veilige plaats, en bekijk de video “Het etiket, een prima gebruiksgids”.
10.05.2023
gesloten-circuit

Gesloten Circuit

Geen jaarlijkse bevestiging meer voor professionele gebruikers.
30.03.2023
welk-bedrijf-ga-jij-bezoeken-ontdekkingsweekend-chemie-en-life-sciences-op-13-en-14-mei

Welk bedrijf ga jij bezoeken?

Kom op 13 en 14 mei naar het ontdekkingsweekend van de chemie & life sciences.
10.03.2023
enquete-over-het-gebruik-van-ontsmettingsmiddelen-belgen-gebruiken-ze-vaak-verkeerd

Enquête over het gebruik van ontsmettingsmiddelen: Belgen gebruiken ze vaak verkeerd

Gebruikers vinden het etiket van biociden vaak moeilijk leesbaar en zijn niet goed op de hoogte van de gebruiksaanwijzingen.
10.11.2022
6000-kinderen-slachtoffer-van-incident-met-chemische-producten

6.000 kinderen slachtoffer van incident met chemische producten

De FOD Volksgezondheid ontwikkelde daarom in samenwerking met Uitgeverij Averbode en het Antigifcentrum lespakketten voor het lager onderwijs.
21.10.2022
de-fod-volksgezondheid-publiceert-jaarlijks-algemene-gegevens-over-de-belgische-biocidenmarkt

Het interactieve jaarverslag van de Belgische biocidenmarkt

Vanaf dit jaar is er een nieuwe, gebruiksvriendelijke tool om de gegevens over de biocidenmarkt in detail te bekijken. De impact van de coronapandemie op de markt heeft zich vertaald in hogere aangegeven hoeveelheden biociden.
08.07.2022
biociden-en-gezondheid-uw-mening-telt

Biociden en gezondheid: uw mening telt!

FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu organiseert een openbare raadpleging over het ontwerp van het federaal reductieplan voor biociden.
20.05.2022
de-fod-volksgezondheid-lanceert-een-nieuwe-website-voor-de-fabrikanten-verkopers-en-professionele-gebruikers-van-biociden

De FOD Volksgezondheid lanceert een nieuwe website voor de fabrikanten, verkopers en professionele gebruikers van biociden

Biocide.be
23.02.2022
correct-gebruik-van-ontsmettingsmiddelen-om-resistentie-te-voorkomen

Correct gebruik van ontsmettingsmiddelen om resistentie te voorkomen

Een recente studie in opdracht van de FOD Volksgezondheid brengt de stijgende resistentie van bacteriën tegen bepaalde ontsmettingsmiddelen of biociden onder de aandacht. Als de resistentie stijgt, werken de ontsmettingsmiddelen minder goed. Daarom is het belangrijk om strikt de gebruiksrichtlijnen op te volgen en enkel desinfecterende middelen te gebruiken wanneer dit noodzakelijk is.
04.02.2022
essenscia-lanceert-vijfde-editie-innovation-award-de-belangrijkste-prijs-voor-industriele-innovatie-in-belgie

essenscia lanceert vijfde editie Innovation Award

Voor de vijfde keer organiseert essenscia haar Innovation Award. Het gaat om de belangrijkste prijs voor industriële innovatie in ons land.
01.12.2020
campagne-biociden-gebruik-ze-doordacht

Campagne ‘Biociden? Gebruik ze doordacht!’

FOD Volksgezondheid informeert over veilig gebruik van bestrijdingsmiddelen
26.10.2020
biociden-in-tijden-van-corona-3

Biociden in tijden van corona #3

Door de coronacrisis hebben we meer dan ooit chemische huishoudproducten in huis, daardoor is ook het aantal ongevallen de laatste maanden fors gestegen.
16.10.2020
hervorming-europese-chemiewetgeving-moet-steunen-op-wetenschappelijke-data-en-strenge-controle-op-ingevoerde-producten

Hervorming Europese chemiewetgeving

Als onderdeel van de Europese Green Deal wil Europa zijn wetgevend kader over chemische stoffen en producten beter afstemmen op het hergebruik van materialen in een circulaire economie.
01.10.2020
biociden-in-tijden-van-corona-2

Biociden in tijden van corona #2

Het aantal biociden die illegaal op de markt aangeboden worden is dramatisch toegenomen sinds de aankondiging van de versoepeling van de coronamaatregelen. Bioplus-Probois vindt het belangrijk mee te werken aan correcte informatieverspreiding.
15.06.2020
raad-van-state-annuleert-waals-gebruiksverbod-op-neonicotinoiden

Raad van State annuleert Waals gebruiksverbod op neonicotinoïden

Een Gewest moet de federale en Europese regels respecteren, die ze trouwens zelf mee heeft goedgekeurd.
04.04.2020
biociden-in-tijden-van-corona-1

Biociden in tijden van corona #1

Een noodprocedure om biociden die in tijden van het coronavirus COVID-19 van levensbelang zijn versneld op de markt te brengen.
05.11.2019

Biocidal Products Regulation Symposium

Deskundigen van overheden, de Europese Commissie, het bedrijfsleven en dienstverleners leveren de nodige inzichten in de Europese Biocidenverordening.
12.09.2019
persbericht-mezenonderzoek-toont-belang-van-goede-landbouwpraktijken

Persbericht: Mezenonderzoek toont belang van goede landbouwpraktijken

VELT concludeert dat de aanwezigheid van pesticiden in de mezenjongen hun dood niet kan verklaren.
28.02.2019
100-jaar-essenscia-een-eeuw-innovaties-in-de-chemie-en-farma-in-belgie

100 jaar essenscia: een eeuw innovaties in de chemie en farma in België

Sectorfederatie viert 100ste verjaardag in aanwezigheid van Zijne Majesteit Koning Filip.
01.12.2018
europese-commissie-op-bezoek-bij-federale-dienst-biociden

Europese Commissie op bezoek bij federale dienst Biociden

Ze brachten een bezoek aan de Belgische overheidsdienst die instaat voor het afleveren van toelatingen van biociden voor de Belgische markt.
29.06.2018
verplichte-registratie-voor-verkopers-en-gebruikers-van-biociden

Verplichte registratie voor verkopers en gebruikers van biociden

Via de nieuwe wetgeving wil de FOD een overzicht krijgen van de verkoop en aankoop van deze biociden in België.
26.04.2018
rencontres-filiere-bois--de-houtindustrie-40-tijd-voor-de-het-digitale-tijdperk

Rencontres Filière Bois : De houtindustrie 4.0: Tijd voor de het digitale tijdperk

De digitale revolutie beroert de gemoederen.
24.04.2018
bioplus-probois-informeert

Bioplus-Probois informeert

Bob, 20 jaar, stelde deze vraag: Wat is het beste ontsmettingsmiddel voor het huishouden?
17.10.2017
bioplus-probois-op-arches-6th-biocidal-products-regulation-symposium-in-brussel

Bioplus-Probois op ARCHE’s “6th Biocidal Products Regulation Symposium” in Brussel

ARCHE Consulting heeft expertise in chemische regelgeving en is een groeiende speler in de sector van de biociden.
16.10.2017
chemie-en-life-sciences-wijst-de-weg-naar-een-circulaire-economie

Chemie en life sciences wijst de weg naar een circulaire economie

Zo luidt de centrale boodschap in het vijfde duurzaamheidsrapport dat sectorfederatie essenscia heeft voorgesteld.
01.07.2017
tekengevaar

Tekengevaar

Ze verschuilen zich het liefst in bossen en velden met hoge begroeiing en hun beten zijn niet zonder gevaar. Zo kunnen de beestjes de ziekte van Lyme of anaplasmose veroorzaken.
01.06.2017
zika-virus-rukt-op-in-latijns-amerika

Zika-virus rukt op in Latijns-Amerika

WHO verwacht dat het virus vrijwel overal op het Amerikaanse continent zal opduiken. Een oplossing is voorlopig niet voorhanden.
01.03.2017
biociden-levensnoodzakelijk-in-de-strijd-tegen-ebola-29

Biociden levensnoodzakelijk in de strijd tegen Ebola

Hygiëne­maatregelen en de inzet van effectieve biociden zijn van kritisch belang om uitbreiding van het virus tegen te gaan.
12.12.2015
biociden-levensnoodzakelijk-in-de-strijd-tegen-ebola

Biociden helpen Ebola te verslaan

Hygiëne maatregelen en de inzet van effectieve biociden is dan ook van kritisch belang om de strijd tegen deze ziekte te overwinnen.
01.01.2013
nieuwe-clp-classificatie

Nieuwe CLP classificatie

De bekende symbolen met een oranje achtergrond worden vervangen door negen pictogrammen die in heel Europa en in zeer veel andere landen over de hele wereld uniform zullen zijn.
Wie houdt nu niet van cookies