10.03.2023
enquete-over-het-gebruik-van-ontsmettingsmiddelen-belgen-gebruiken-ze-vaak-verkeerd

Enquête over het gebruik van ontsmettingsmiddelen: Belgen gebruiken ze vaak verkeerd

Gebruikers vinden het etiket van biociden vaak moeilijk leesbaar en zijn niet goed op de hoogte van de gebruiksaanwijzingen. Dat blijkt uit een enquête die de dienst Biociden van de FOD Volksgezondheid liet uitvoeren naar aanleiding van het hoge aantal ongevallen met ontsmettingsmiddelen zoals alcoholgels.

In 2021 registreerde het Antigifcentrum in totaal bijna 4000 ongevallen met biociden of bestrijdingsmiddelen zoals de ontsmettingsmiddelen tegen bacteriën en virussen. Door het hoge gebruik tijdens de Covid 19-pandemie waren er ongeveer 5 keer meer ongevallen met alcoholgels ten opzichte van 2019. Er waren ook 1,5 x meer ongevallen met desinfecterende middelen voor oppervlakken en ruimtes.

Enquête bij 2025 Belgen

Om een beter inzicht te krijgen in de redenen voor de ongevallen en mogelijke oplossingen, liet de dienst Biociden van de FOD Volksgezondheid in 2022 een enquête uitvoeren bij 2025 Belgen. Hieruit blijkt dat gebruikers het etiket niet altijd goed lezen of begrijpen. Slechts één op de vijf respondenten verklaart het etiket volledig te lezen voor de aankoop. Een deel van de gebruikers gaat ervan uit dat ze het gebruik kennen, en leest daarom niet het hele etiket. 5% tot 8% van de Belgen (afhankelijk van het type ontsmettingsmiddel) vindt de informatie op het etiket niet duidelijk. Hiervoor worden verschillende redenen gegeven: een slechte leesbaarheid door te kleine tekst en onvoldoende contrast met de achtergrond, maar ook de gebruikte taal en termen die het etiket moeilijk te begrijpen maken.

Ontsmettingsmiddelen worden vaak verkeerd gebruikt

De enquête bracht ook aan het licht dat de gebruiksaanwijzingen niet altijd gevolgd worden. De helft van de Belgen is zich niet bewust van de nodige contacttijd voor een doeltreffende ontsmetting van de huid of de uiterste gebruiksdatum van het ontsmettingsmiddel. Een groot deel van de respondenten (36%) denkt bovendien dat alcoholgels de huid ook reinigen, wat niet klopt. 4% van de respondenten heeft een ontsmettingsmiddel voor de huid al gemengd met andere producten, waardoor de ontsmettende werking kan verminderen. De helft van de gebruikers volgt de precieze instructies voor verdunning van producten niet; ze doen een benaderende verdunning of zijn zich niet bewust van de te respecteren verhoudingen.

Werken aan betere etiketten

De dienst Biociden van de FOD Volksgezondheid en de federaties Detic en Bioplus-Probois werken samen om de etiketten van biociden toegankelijker en leesbaarder te maken. Het is de bedoeling om te komen tot aanbevelingen voor verpakkingen van te verdunnen producten, en aanbevelingen voor het etiket, met specifieke aandacht voor de gebruiksaanwijzingen. “Detic is verheugd deel te nemen aan deze reflectie over etikettering op initiatief van de federale overheid; de timing is perfect in lijn met de aangekondigde veranderingen op het Europese niveau.”, aldus Françoise Van Tiggelen van federatie Detic.

Een makkelijk leesbaar en begrijpelijk etiket is een plus voor iedereen. Een goed geïnformeerde gebruiker kan het product correct en veilig gebruiken, zodat het product zijn gewenste werking heeft. Veel ongevallen kunnen vermeden worden door de gebruiksaanwijzingen te volgen en de biociden in hun oorspronkelijke verpakking en buiten het bereik van kinderen en huisdieren te bewaren. De campagnewebsite lezenvoorgebruik.be bevat nog meer handige tips voor gezinnen.

Terug
23.05.2024
al-meer-dan-een-half-miljoen-belgen-hebben-de-video-over-het-belang-van-chemie-gezien

Al meer dan een half miljoen Belgen hebben de video over het belang van chemie gezien!

Amper twee weken na de lancering op verschillende social media-kanalen hebben al meer dan een half miljoen Belgen de video van essenscia opgemerkt over hoe onmisbaar chemie is in ons dagelijks leven.
22.02.2024
persbericht-europese-industrie-roept-met-antwerp-declaration-op-tot-industrial-deal-met-10-dringende-acties-om-de-internationale-concurrentiekracht-te-herstellen

Persbericht: Europese industrie roept met ‘Antwerp Declaration’ op tot Industrial Deal met 10 dringende acties om de internationale concurrentiekracht te herstellen

21.12.2023
een-federaal-reductieplan-voor-veiligere-biociden

Een federaal reductieplan voor veiligere biociden

Het plan omvat verschillende acties zoals een verplichte opleiding voor professionele gebruikers en een campagne om mensen concrete tips te geven om deze producten veilig te gebruiken.
31.08.2023
goed-en-veilig-gebruik-van-producten-is-belangrijk

Goed en veilig gebruik van producten is belangrijk!

Lees steeds het etiket van een product, bewaar de producten op een veilige plaats, en bekijk de video “Het etiket, een prima gebruiksgids”.
10.05.2023
gesloten-circuit

Gesloten Circuit

Geen jaarlijkse bevestiging meer voor professionele gebruikers.
30.03.2023
welk-bedrijf-ga-jij-bezoeken-ontdekkingsweekend-chemie-en-life-sciences-op-13-en-14-mei

Welk bedrijf ga jij bezoeken?

Kom op 13 en 14 mei naar het ontdekkingsweekend van de chemie & life sciences.
10.11.2022
6000-kinderen-slachtoffer-van-incident-met-chemische-producten

6.000 kinderen slachtoffer van incident met chemische producten

De FOD Volksgezondheid ontwikkelde daarom in samenwerking met Uitgeverij Averbode en het Antigifcentrum lespakketten voor het lager onderwijs.
21.10.2022
de-fod-volksgezondheid-publiceert-jaarlijks-algemene-gegevens-over-de-belgische-biocidenmarkt

Het interactieve jaarverslag van de Belgische biocidenmarkt

Vanaf dit jaar is er een nieuwe, gebruiksvriendelijke tool om de gegevens over de biocidenmarkt in detail te bekijken. De impact van de coronapandemie op de markt heeft zich vertaald in hogere aangegeven hoeveelheden biociden.
08.07.2022
biociden-en-gezondheid-uw-mening-telt

Biociden en gezondheid: uw mening telt!

FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu organiseert een openbare raadpleging over het ontwerp van het federaal reductieplan voor biociden.
20.05.2022
de-fod-volksgezondheid-lanceert-een-nieuwe-website-voor-de-fabrikanten-verkopers-en-professionele-gebruikers-van-biociden

De FOD Volksgezondheid lanceert een nieuwe website voor de fabrikanten, verkopers en professionele gebruikers van biociden

Biocide.be
23.02.2022
correct-gebruik-van-ontsmettingsmiddelen-om-resistentie-te-voorkomen

Correct gebruik van ontsmettingsmiddelen om resistentie te voorkomen

Een recente studie in opdracht van de FOD Volksgezondheid brengt de stijgende resistentie van bacteriën tegen bepaalde ontsmettingsmiddelen of biociden onder de aandacht. Als de resistentie stijgt, werken de ontsmettingsmiddelen minder goed. Daarom is het belangrijk om strikt de gebruiksrichtlijnen op te volgen en enkel desinfecterende middelen te gebruiken wanneer dit noodzakelijk is.
04.02.2022
essenscia-lanceert-vijfde-editie-innovation-award-de-belangrijkste-prijs-voor-industriele-innovatie-in-belgie

essenscia lanceert vijfde editie Innovation Award

Voor de vijfde keer organiseert essenscia haar Innovation Award. Het gaat om de belangrijkste prijs voor industriële innovatie in ons land.
01.12.2020
campagne-biociden-gebruik-ze-doordacht

Campagne ‘Biociden? Gebruik ze doordacht!’

FOD Volksgezondheid informeert over veilig gebruik van bestrijdingsmiddelen
26.10.2020
biociden-in-tijden-van-corona-3

Biociden in tijden van corona #3

Door de coronacrisis hebben we meer dan ooit chemische huishoudproducten in huis, daardoor is ook het aantal ongevallen de laatste maanden fors gestegen.
16.10.2020
hervorming-europese-chemiewetgeving-moet-steunen-op-wetenschappelijke-data-en-strenge-controle-op-ingevoerde-producten

Hervorming Europese chemiewetgeving

Als onderdeel van de Europese Green Deal wil Europa zijn wetgevend kader over chemische stoffen en producten beter afstemmen op het hergebruik van materialen in een circulaire economie.
01.10.2020
biociden-in-tijden-van-corona-2

Biociden in tijden van corona #2

Het aantal biociden die illegaal op de markt aangeboden worden is dramatisch toegenomen sinds de aankondiging van de versoepeling van de coronamaatregelen. Bioplus-Probois vindt het belangrijk mee te werken aan correcte informatieverspreiding.
15.06.2020
raad-van-state-annuleert-waals-gebruiksverbod-op-neonicotinoiden

Raad van State annuleert Waals gebruiksverbod op neonicotinoïden

Een Gewest moet de federale en Europese regels respecteren, die ze trouwens zelf mee heeft goedgekeurd.
04.04.2020
biociden-in-tijden-van-corona-1

Biociden in tijden van corona #1

Een noodprocedure om biociden die in tijden van het coronavirus COVID-19 van levensbelang zijn versneld op de markt te brengen.
05.11.2019

Biocidal Products Regulation Symposium

Deskundigen van overheden, de Europese Commissie, het bedrijfsleven en dienstverleners leveren de nodige inzichten in de Europese Biocidenverordening.
12.09.2019
persbericht-mezenonderzoek-toont-belang-van-goede-landbouwpraktijken

Persbericht: Mezenonderzoek toont belang van goede landbouwpraktijken

VELT concludeert dat de aanwezigheid van pesticiden in de mezenjongen hun dood niet kan verklaren.
28.02.2019
100-jaar-essenscia-een-eeuw-innovaties-in-de-chemie-en-farma-in-belgie

100 jaar essenscia: een eeuw innovaties in de chemie en farma in België

Sectorfederatie viert 100ste verjaardag in aanwezigheid van Zijne Majesteit Koning Filip.
01.12.2018
europese-commissie-op-bezoek-bij-federale-dienst-biociden

Europese Commissie op bezoek bij federale dienst Biociden

Ze brachten een bezoek aan de Belgische overheidsdienst die instaat voor het afleveren van toelatingen van biociden voor de Belgische markt.
29.06.2018
verplichte-registratie-voor-verkopers-en-gebruikers-van-biociden

Verplichte registratie voor verkopers en gebruikers van biociden

Via de nieuwe wetgeving wil de FOD een overzicht krijgen van de verkoop en aankoop van deze biociden in België.
26.04.2018
rencontres-filiere-bois--de-houtindustrie-40-tijd-voor-de-het-digitale-tijdperk

Rencontres Filière Bois : De houtindustrie 4.0: Tijd voor de het digitale tijdperk

De digitale revolutie beroert de gemoederen.
24.04.2018
bioplus-probois-informeert

Bioplus-Probois informeert

Bob, 20 jaar, stelde deze vraag: Wat is het beste ontsmettingsmiddel voor het huishouden?
17.10.2017
bioplus-probois-op-arches-6th-biocidal-products-regulation-symposium-in-brussel

Bioplus-Probois op ARCHE’s “6th Biocidal Products Regulation Symposium” in Brussel

ARCHE Consulting heeft expertise in chemische regelgeving en is een groeiende speler in de sector van de biociden.
16.10.2017
chemie-en-life-sciences-wijst-de-weg-naar-een-circulaire-economie

Chemie en life sciences wijst de weg naar een circulaire economie

Zo luidt de centrale boodschap in het vijfde duurzaamheidsrapport dat sectorfederatie essenscia heeft voorgesteld.
01.07.2017
tekengevaar

Tekengevaar

Ze verschuilen zich het liefst in bossen en velden met hoge begroeiing en hun beten zijn niet zonder gevaar. Zo kunnen de beestjes de ziekte van Lyme of anaplasmose veroorzaken.
01.06.2017
zika-virus-rukt-op-in-latijns-amerika

Zika-virus rukt op in Latijns-Amerika

WHO verwacht dat het virus vrijwel overal op het Amerikaanse continent zal opduiken. Een oplossing is voorlopig niet voorhanden.
01.03.2017
biociden-levensnoodzakelijk-in-de-strijd-tegen-ebola-29

Biociden levensnoodzakelijk in de strijd tegen Ebola

Hygiëne­maatregelen en de inzet van effectieve biociden zijn van kritisch belang om uitbreiding van het virus tegen te gaan.
12.12.2015
biociden-levensnoodzakelijk-in-de-strijd-tegen-ebola

Biociden helpen Ebola te verslaan

Hygiëne maatregelen en de inzet van effectieve biociden is dan ook van kritisch belang om de strijd tegen deze ziekte te overwinnen.
01.01.2013
nieuwe-clp-classificatie

Nieuwe CLP classificatie

De bekende symbolen met een oranje achtergrond worden vervangen door negen pictogrammen die in heel Europa en in zeer veel andere landen over de hele wereld uniform zullen zijn.
Wie houdt nu niet van cookies